BLOG

Demirci Halılarının Tarihi ve Cami Halısı Üretimine Geçiş Dönemi

11 Mart 2019 Pazartesi
Demirci Halılarının Tarihi ve Cami Halısı Üretimine Geçiş Dönemi

Bilinen halı tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İlk önceleri ısınma amaçlı dokunan halılar ihtiyaçların artması ile beraber çeşitlilik göstermiş ve adeta insanlık tarihine tanıklık etmişlerdir. Özellikle göçebe yaşayan Türklerin, taşıması daha kolay olduğu için, barınma ve ısınma ihtiyacı büyük bir oranda karşılandığı için kilim dokudukları bilinmektedir.

Zamanla zamanla ihtiyaç olarak kullanılması dışında estetik olarak güzel bir görünüm sergilediği için halı desenleri yapılmaya başlanmış, renkler eklenmiştir. Türk kültüründe bu desen ve renklerin kültürü yansıtan farklı farklı anlamları vardır.

Hikayesi çok farklı bir noktada başlayan ve yüzyıllar içinde büyüyerek adını tüm Dünya’ya duyuran Demirci Halıları, halıcılığın tarihini yansıtan bir öneme sahiptir. Dilerseniz Demirci halısı nedir? Demirci halısı tarihi hakkında bilgilere bir göz gezdirelim.

 

Demirci Halısı ve Demirci Halısının Tarihçesi

 

Demirci halısı nerede üretilmektedir?

Selçuklu Devleti’nden Anadolu’ya gelen ve Osmanlı Devleti’inde de önemli bir yere sahip olan halıcılığın bilinen en eski yerlerinden birisi de şu anki Manisa ilimizde yer alan Demirci’dir. Demirci, Selçuklu Devlet’inden bu yana halıcılığın merkezi gibidir. Osmanlı döneminde açılan Hereke Halı Fabrikası’nda çalışmak için işe alınan kişilerin Demirci’lerdeki halı dokuma ustaları olduğu söylenir.

 

Demirci halısı Osmanlı Sarayı’nda

Osmanlı Devletinde de saray için yapılan halıları dokuyan insanların Demirci’de yetişen ustalardan olduğu rivayet edilmektedir. Bir diğer rivayete göre ise, halı dokuması için gereken gerekli malzemelerin Demirci’ye gönderildiği ve işlendikten sonra Osmanlı sarayına getirilmesidir.

 

Cami halısı üretimine geçiş dönemi

Demirci Halılarını yeniden hayata döndüren etki ise cami halıları olmuştur. Demirci, makina halıcılığı ve yanlış planlamalar nedeniyle kaybettiği populeritesini cami halıları ile geri kazanmıştır ve hala devam etmektedir. Öyle ki, cami halısında Demirci, sadece yurt içinde değil yurt dışında da önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır.