BLOG

Cami Halısı Seçerken Renk ve Desenin Önemi

1 Mart 2019 Cuma
Cami Halısı Seçerken Renk ve Desenin Önemi

Cami Halısı Seçerken Renk ve Desenin Önemi

 

Camiler müslümanların ibadet yerleridir. Allah’a yakın oldukları, dua ettikleri ve namaz kıldıkları yerlerdir. Camilerin mimarisi huzura ve huşuya uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Kullanılan cami halılarının da bu huzuru ve huşuyu yansıtması beklenir.

Cami halısı seçerken birkaç unsura birden dikkat etmeliyiz. Kalitesine karar verdikten sonra cami halısı modeli, cami halısı deseni ve cami halısı çeşitleri hakkında karar vermeye başlayabiliriz. Cami halılarında renk ve desen seçimi oldukça önemlidir. Yanlış renk ve desen seçimi camiyi karanlık ve kasvetli gösterebileceği için ayrıca dikkat edilmedilir.

 

Cami Halısında Renk Seçimi

 

Cami halısında renk seçimi yaparken öncelikle halının kullanılacağı caminin özellikleri ve iç mimarisi detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Camide kullanılan çiniler ve boyalarla uyumlu renkler tercih edilmeli, renk tonlarının bütünlük sağlamasına önem verilmelidir.

Caminin büyüklüğü renk seçiminde önemlidir. Eğer halının kullanılacağı cami geniş ise ve gün ışığını alıyorsa, koyu renkler tercih edilebilir.

Caminin gün ışığını alması da renk seçiminde önem taşır. Eğer gün ışığını pek fazla almayan ya da Karadeniz gibi kapalı havaların daha fazla yaşandığı bir bölge ise açık renklerin tercih edilmesi önem taşır.

 

Cami Halısında Desen Seçimi

 

Cami halısının desenini belirlemeden önce cemaatin rahatlıkla kullanabilmesi açısından saf yerlerinin belirgin olduğu desenler tercih edilmelidir.

Renk seçiminde olduğu gibi desen seçiminde de camAnkara Hacı Bayram-ı Veli  Camii bayanlar bölümü 2018.jpginin mimarisi önemlidir. Örneğin; çini deseninin sık kullanıldığı bir camide deseni az olan halı tercih etmek gözü yormaması açısından daha makul olacaktır.

Camide kullanılan boyanın rengi ile cami halısında kullanılan desenlerde kullanılan renkler uyumlu olursa eğer bir bütünlük sağlaması açısından daha estetik görünebilir.

Gün ışığını fazla alamayan camilerde koyu renkler kullanmadığımız gibi karışık desenlerden de kaçınmamız gerekir. Ancak caminin genişliği ve ışığı müsaitse istenilen desen gönül rahatlığı ile seçilebilir.