BLOG

Cami Halısı Nasıl Seçilir?

11 Mart 2019 Pazartesi
Cami Halısı Nasıl Seçilir?

Camiler, müslümanları bir araya getiren, birlikte ibadet etmelerini sağlayan yerlerdir. Bir camiye girdiğiniz zaman mimarisinden ve etrafını saran enerjiden içinizin huzur kapladığını hissedersiniz. Camilerin iç dizaynı da bu duruma uygun bir şekilde tasarlanmıştır. İç bölümünde etrafı saran cami halıları bulunmaktadır. Sade bir şekilde planlanmıştır. Böylece camiye giden insanlar ibadetlerine daha kolay bir şekilde odaklanabilirler.

Cami halıları, cami halı desenleri ve cami halı modelleri bu nedenle oldukça önemlidir. Hem ortak kullanılan bir alan olduğu için, hem de kişilerin ibadetlerini gerçekleştirdiği ve Allah’a yakınlaştığı bir yer olduğu için kalitesinden desenine, her detay en ince ayrıntısına kadar düşünülmelidir.

Peki cami halısı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Dilerseniz birlikte göz gezdirelim.

 

Cami Halıları Kaliteli Olmalıdır

 

Camiler gün içerisinde insanların yoğun şekilde uğradığı yerlerdir. Kaliteli olmayan bir cami halısı bu yoğunluğu kaldıramaz ve kısa zamanda yıpranır. Yıpranan halı ise namaz kılan insanları insanları rahatsız edebilir. Ayrıca görüntü açısından bütünlüğü bozduğu için hoş görünmez. Cami halılarının irmek sıklığına, kullanılan malzemenin türüne ve dayanıklılığına dikkat edilmelidir.

 

Cami Halıları Kalın ve Yumuşak Olmalıdır

 

Camiler içinde namaz kılınan ve oturulan yerlerdir. Camiye gelen kişilerin rahatı bu nedenle göz önünde bulundurulmalıdır. İnce bir cami halısı soğuğu kolayca geçirir ve kolayca aşınır. Sert bir cami halısı ise camide vakit geçiren kişilere rahatsızlık verir. Bu nedenle cami halısı seçerken kalın ve yumuşacak halı seçmek gerekir.

 

Cami Halısı Caminin İç Mimarisine Uygun Olmalıdır

 

Cami halı desenleri seçimi de camilerin büyüklüğüne göre önem taşımakta ve değişmektedir. Örneğin, iç alanı küçük bir cami için cami halısı bakıyorsanız eğer, açık renkli halılar seçilmesini öneririz. Böylece daha ferah ve aydınlık bir görünüme kavuşabilir, camideki huzuru doğru bir şekilde yansıtabilirsiniz.

 

Cami Halı Modelleri Bütünlük Yaratmalıdır

 

Cami halı desenlerinin bütünlük sağlaması gerekir. Hem renk açısından hemde motif açısından birbiri ile uyumlu desenler kullanılırsa karışıklık ortadan kalkar. Böylece bütünlük sağlanmış olur. Ayrıca halı motifleri kültürel olduğu için, kültürü yansıtan motifler de isteğe göre tercih edilebilir.